Frikadeller - en lille forsmag på sommeren
Frikadeller
– en lille forsmag på sommeren
Med hasselbagte
kartofler, og bagte rødbeder.
Jeg syntes ikke
rigtig at jeg har kunne mærke foråret, før jeg i mandags var ude ved nogle venner, og
spise. Og hold da op, så kunne jeg smage sommeren var lige om hjørnet, og fik
sådan en lyst til frikadeller og kartoffelsalat. Men da jeg så skal i gang med
at lave maden, så sker det at jeg ombestemmer mig, og hellere vil have
hasselbagte kartofler og bagte rødbeder. Så jeg venter lige til vi kommer ind i
juni med at lave kartoffelsalaten.
Vare
|
Mængde
|
Hakket svin
|
500g
|
Æg
|
1 stk
|
Løg
|
1
stk
|
Hvidløg
|
1 fed
|
Rasp
|
Ca.
30g
|
Havregryn
|
Ca. 20g
|
Mælk
|
Det
kommer an på hvor meget rasp og havregrynet suger, men ca ½ dl
|
Salt & peber
|
|
Rødbede
|
3 stk.
|
Hvidløg
|
3
små fede
|
Kartofler
|
6 mellemstore
|
Salt, peber & paprika
|
|
Napolitana salat
|
1
bakke
|
Cherrytomat
|
En lille
håndfuld
|
Agurk
|
1/3
|
Advokado
|
1 stk.
|
Olivenolie
|
1-2
spsk.
|
gulerødder
|
2 stk.
|
solsikkekerner
|
En
lille håndfuld.
|
Nu tænker du
måske, hvorfor i alverden har ham den blå, valgt at komme rasp og havregryn i
frikadellerne i stedet for mel? Og det skal jeg fortælle dig. Det er måske
fordi jeg er fra det sønderjyske, men ikke desto mindre, så giver raspen (man kan også
bruge ½ - 1 tørt rundstykke, det skal bare lide opløses i mælken inden brug)
og havregrynet frikadellerne, noget mere tyngde og mættere meget mere. Jeg kan
ikke sige så meget andet end at det skal bare prøves.
Frikadelle farsen:
Jeg starter
altid ud med at lave farsen, og stiller den i køleskabet, da farsen har godt af
at stå lidt (jeg laver den og gerne 3 timer før jeg skal bruge den). Når jeg
laver frikadeller starter jeg med at tage løget og halvere det. Den ene del,
hakker jeg i fine stykker, og den anden halvdel river jeg på et rivejern. Dette
kommer jeg så ned i en skål, sammen med æg, hvidløg (presset), rasp, havregryn,
mælk og selvfølgelig hakket svinekød (helst Kalv og Flæsk hvis man har det).
Dette blander jeg så rigtig godt sammen, og stiller i køleskabet.
Hasselbagte kartofler og bagte rødbeder:
Det er lige ud
af landevejen at lave hasselbagte kartofler. Skrald nogle mellemstore
kartofler, og skær en masse dybe riller med ca. 5mm’s mellemrum. Kom dem ned i
et ildfast fad, og hæld olie over, og så skal de krydres med paprika, salt og
peber.
Rødbederne er
også meget lette at lave. De skal bare skraldes, hakket i gode bidder og
blandes med hvidløgene som kun er halveret. Det skal så blandes med olie og
salt, og pakkes ind i staniolpapir.
Kom nu både
kartoflerne, og rødbederne i en forvarmet ovn, på 200 grader (180 varmluft),
i ca. 45 min. test om kartoflerne er nok, ved at stikke dem med en kniv.
En sommersalat bliver til:
Lav nu salaten.
Der behøves vel ikke den store forklaring her, bare husk at skyl det du bruger
grundigt. Kom det hele i en skål, hæld olie over, og bland det godt.
Den dejlige duft af barndommen:
Når der er en
halv time tilbage af kartoflerne, så begynder jeg på at lave frikadellerne, så
passer det med at de er klar lidt inden man skal spise.
Så går vi i gang
med at forme (dette gøres lettest med en spise ske, som man bruger til at forme
frikadellerne) og stege frikadellerne, på mellem varme i rigeligt margarine.
Når man vender frikadellerne, kan panden godt være tør, så kommer man bare mere
margarine på (shhhh, det er min lille hemmelighed).
Pas på med ikke
at have panden alt for varm, for så bliver frikadellerne bare sorte, inden de
er færdige.
Server med groft
brød.
Tips!:
I frikadellerne
kan man også komme timian (men ikke for meget, for ellers smager det af grantræer,
jeg taler af erfaring) og andre krydderier.
I salaten, kan
man også tilsætte en gul peberfrugt, så der kommer noget mere farve.
Kommentarer
Send en kommentar