Svin, Svin og svin i svøb m. flødekartofler


Hovedret til nytår
Svin, svin og svin i svøb m. Flødekartofler
Glaseret hamburgerryg, Ribbensteg, ’stegt flæsk’ og pølser i svøb



Man må aldrig løbe tør for kød, og det skal jeg lige love for vi ikke kom til.
Jeg vil starte med Flødekartoflerne. Og ha lige i mente at vi var 12 personer.


Ingredienser:
Mængde:
Kartofler
6 kg
Løg
1.5 kg
Gulerødder
2 kg
Madlavnings Flød
Ca. 2,5 L
Salt & Peber
Efter smag og behag

Flødekartofler: 
Start ud med at skrælle kartoflerne og gulerødderne (hvis kartoflerne er til det, så kan man godt lade skrællet være på) og skær det hele i 3-5mm tykke skiver (Her anbefaler jeg meget kraftigt et mandolinjern). Kom det ned i et ildfast fad/ ildfaste fade, kom salt og peber ned til fadkartoflerne og bland det godt (brug ca 2 gange så meget salt som du ville bruge når du koger kartofler, da fløden godt kan tage noget af salten). Kom til sidst fløde ved, vi brugte ca. 0.5L fløde pr. fad (Hvorfor skriver du Madlavningsfløde, når du bruger piskefløde og noget milda madlavningsfløde? – Fordi der var udsolgt af madlavningsfløde, og vi havde en med laktose allergi, så vi lavede 2 fad uden laktose og 2 fad fyldt med det).
Kom det i en 200 grader varm ovn (180 varmluft) i 45-60 min. Rør rundt en gang i mellem, så det der ligger øverst ikke brænder på, og så kan man samtidig smage til med eventuelt mere salt og peber. Når kartoflerne er møre er, flødekartoflerne klar.
Vi lavede dem i forvejen så de bare skulle varmes inden de skulle serveres.


Velbekomme!



TIP!
Jeg kan godt lige at komme lidt muskatnød i mine flødekartofler, og hvis man har noget ost til topping så kan der også sagtens komme lidt af det i.


Og nu til kødet! Delt op som det skal bruges.
Ingredienser:
Mængde:
Ketchup
5 dl
Brun farin
5 spsk.
Honning
2 spsk.
Sennep
2 spsk.
Rosmarin el. Timian
2 spsk.


Flæsk
1,3 kg
Løg
2 stk.
Gulerod
2 stk.


Ribbensteg
1,5 kg
Salt

Laurbærblade

Løg
2
Gulerødder
2


Hamburgerryg
1 kg


Pølser
500 g
Bacon i skiver
250 g

Venstre: Flæsk, Øverst og højre: ribbensteg
 Nederst: glaseret hamburgerryg, Midten: pølser i svøb

Vi starter ud med at lave marinaden, da den brune farin skal have noget tid til at opløses. De mængder jeg har skrevet, kan variere alt efter hvilken ketchup, honning og sennep der bliver brugt, men gå efter en sød marinade, da den skal bruge den til glasering af hamburgerryggen.


Kogt, Marinere og stegt flæsk
Vi startede allerede dagen inden med at forberede flæsket (hvorfor det? – Fordi det skulle ligge i marinaden natten over, så det kunne blive rigtig lækkert). Vi startede med at brune flæsket af i noget smør i en gryde (vi gjorde det over nogle omgange, da vi havde så meget flæsk) og derefter kom alt flæsket tilbage i gryden, sammen med løg og gulerødder der var delt i 4-5 stykker, salt og peber, og til sidst vand der dækker det hele. Dette stod så og småkogte i 30-45 min. Hvor det så blev sat til afkøling.
Når kødet er afkølet, kommes det ned i nogle fryseposer sammen med marinaden, bind en knude på posen og nuller marinaden ned i kødet, brug ikke for mange kræfter, da kødet godt kan gå fra hinanden. Når det er blevet nulleret godt, kommes det i køleskabet, hvor det får lov til at være natten over.
På dagen, kom vi det så i 200 grader varm ovn i 15-20 min (marinaden skal bare lige nå at karamellisere lidt) og så er de egentlig klar til at blive spist.


Gammeldags flæskesteg
Vi startede ud med at pille løgene og skrælle gulerødderne, hak det i mindre stykker og ligge det i bunden af et ildfast fad. Så skal stegen gnides, nusses, klappes, aes, krammes og elskes med salt, og der kommes laurbærblade ned i hver anden rille i stegen (hvad hvis der ikke er riller i min steg? – Så tager du en kniv og ridser stegen ca. 0.5 cm mellem rillerne og ca. 1 cm i dybden ).  Stegen bliver nu lagt ovenpå løgene og gulerødderne, og der kommes ca. 1 cm vand ved. Stegen kommes nu i en 200 grader varm ovn, hvor den får lov til at stå i 1,5 time  (jeg regner gerne med 1 time pr. kg), hvor den bliver vædet med vandet fra bunden af det ildfaste fad, en gang i mellem (hæld eventuelt noget mere vand ved hvis det skulle være fordampet). Når stegen er færdig, skal laurbærbladene pilles af, og stegen skal skæres i skiver.
Vi havde ikke nogen sovs til, men hvis vi skulle det, havde vi siet væden fra stegen fra, kommet det ned i en gryde, og laves en sovs ud fra det.


Kogt og glaseret hamburgerryg, samt pølser i svøb
Hamburgerryggen bliv kogt i 30 min, i en gryde med vand, ingen salt eller peber, og så fik den lov til at trække i 20 min.
Imens hamburgerryggen kogte, gik vi i gang med pølser i svøb (tager det næsten en time? – Nej, men vi havde en bacon som vi selv skulle skære stykkerne af, så det tager lidt længere tid end normalt) For at pølserne ikke skulle bliver for store, delte vi dem i 2-3 stykker, og svøbte dem i bacon (hvis baconen ikke sidder fast af sig selv, kan man komme en trætandstik igennem pølsen).  Kom hamburgerryggen og pølserne ned i et ildfast fad, og mariner hamburgerryggen. Dette kommes ind i ovnen sammen med flæsket og i lige så lang tid (som var? – 200 grader og 15-20 min). Når tiden er gået, skal hamburgerryggen bare skæres i skiver, og resten af marinaden skal hældes op i en skål som kommes på bordet med resten af kødet. Marinaden bruges til pølserne, som man dypper ned i marinaden og så spiser.

Velbekomme!


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nytårs raclette med 3 slags marineret kød

Dybt undervurderet Rødkålssalat med appelsin

Pimp din kartoffelmos med kål